|CheckList WalimatuUrus|

Asssalamualaikum, Hello, Bonjour, Annyeonghaseo, & Konnichiwa! . And follow Me if you like My blog. Leave your footprint on My chatbox ^^ & Hate My blog? Please, click H E R E


Ular kapak hidung pipih (Id Ular Malaysia)

Hi Assalamualaikum & Salam sejahtera . 


hey korang yang peminat ular boleh lah pergi kat ABG amat ni. Abang ni boleh dikatakan SIFU/pakar dalam melibatkan spesis ular haiwan exotic . Okay lets kita tengok hasil abang ni punya kerja. Comfirm puas hati :) 

Yang bawah ni . 

Family - Viperidae
Sub family - Crotalinae
Genus - Trimeresurus

Trimeresurus wiroti
wirot pit viper
Ular kapak hidung pipih

Venomous /berbisa
max size - 64cm

Negeri Sembilan

     Trimeresurus wiroti is revalidated to accommodate population from Thailand to west Malaysia. But, I've 2 or 3 times found this spesies in South of Malaysia. 🤔
     this spesies has so many colouration. ive seen mossy green, pale brown, dark brown5and almost reddish. with pale and dark marking

Reddish in color

#ADdicted
#TakeAPictureNotATrophy
#SaveNature
#saveforest

Trimeresurus wiroti, Laurenti 1981


See , cantaik nauu nauu hasil kerja abang ni kan. Berminat hasil kerja dya atau nak tahu lebih lanjut tentang semua hasil kerja dye , boleh laa click ABANg AMAT ni . 

NICER 


Shayshay sebab singgah :* 

kenangan ni disimpan keras Dan erat

Hi, harini Adda nak luah perasaan sikit. Waktu waktu ni emosi lebih, throwback masa silam satu satu. Macam nak meninggal pula rasa. Tapi mana  kita tahu bila kita akan dijemput kan.

Baru baru ni sambut birthday yang ke 27 tahun. Entah lah, kental agaknya, tepu agaknya hati ni. Terimakasih untuk 27 tahun ni ya allah. Adda hidup penuh luka akhirnya 10tahun ni Allah swt tu bagi adda nikmat bahagia, harap kekal laa adda rasa nikmat ni. Nikmat kenal lelaki yang baik, suami yang baik, Allah bagi pulak adda anak anak tanpa pandang dosa adda dye bg apa yang adda doa. Kerdil nya yaallah, maaf aku ya allah. Berikan adda rasa semua ni pun dah cukup bersyukur. Sedangkan apa yang jadi 10 tahun lepas semua negetive Dan doa mati je.

Terimakasih suami, anak anak, adik adda, adik ipar (naim) & mak. Last sambut birthday ni umur 6tahun. Adda kenang harituu sebab kenangan indah. Takpernah sangka akan berulang, Terimakasih sangat.


Untuk suami, 
Terimakasih laa terima orang yang ada berjuta kurang dari lebih. Terimakasih bertahan dengan perempuan yang berkali kali lukakan hati kau. Aku sentiasa cuba bie. Sentiasa berlawan dengan emosi sendiri, sentiasa berlawan dengan akal Dan jiwa sendiri. Maafkan aku untuk semua kurang ni. ❤️

Untuk ibu & ayah. 
Terimakasih sebab selalu lupa siapa akak. Bila akak lahir, dari waktu tu akak selalu pujuk hati dan sentiasa sedarkan diri akak. Siapa akak. Luka tu takkan pernah sembuh. Sampai sana nanti kita doa baik baik. 

Untuk adik., 
Sorryla, aku takpernah jadi macam kakak kakak orang lain or macam kakak kakak angkat kau. Aku takde semua tu. Ibu ayah buat kita rasa jauh masa kecik. Ibu ayah buat kita matang dengan sendiri.  Ibu ayah biarkan kita sembuhkan luka kita sendiri. Yang aku boleh kata bersyukurlaa, ibu ayah masa kecik takpernah tak peluk kau. Takpernah tak bangga apapum kau buat dik. Hargai laa waktu. Bersyukur lah walau sikit. 

Untuk mak, 
Terimakasih layan orang baik baik. Walaupun Kadang2 org terasa bila mak bandingkan org dengan anak anak angkat mak or gadis gadis bijak & kaya kat luar sana. Orang buat semampu orang je. Seikhlas hati org. 

Terimakasih untuk naim sebab cuba jadi anak baik untuk mak. Akak harap akak dapat anak lelaki macam naim dgn imran yang sentiasa dahulukan mak. Inspirasi tu. BTW terimakasih belanja kek. 

Untuk anak anak, 
Bubu garang, tapi demi Allah, demi nyawa bubu. Bubu syg korang, bubu akan bg korang sepenuh kasih syg yang bubu takde, yg bubu takrasa walaupun bu garang cam naga liar. 😂. 

Untuk diri sendiri. 
Kuat shuhada, dah suku abad kau bertahan. Istifar sentiasa. Doakan diri sendiri bahagia. Dan terusan cuba maafkan semua orang. Go Nur shuhada. 🤗



Haiwan Exotic

Hi, harini Adda nak story pasal haiwan exotic. Adda nak share pasal ular & kawan Adda yang gilakan ular sangat sangat. Dari minat melihat sampai lah sekarang Dan sekarang gambar kat bawah ni lah hasil atas minat dye. Menarikk bukan? 



Look, orang selalu set kan dalam otak asal ular je berbisa. Asal berbisa je ular. Asal bahaya je ular. Kebanyakkan haiwan yang allah swt itu ada lebih Dan kurangnya. Ada asbab kenapa bisa tu ada contoh ya untuk protact diri dari makhluk Allah swt seperti kita (manusia). Manusia ni ada akal fikiran tapi takguna dengan seeloknya. Contoh, manusia kacau tempat ular. Lepas ular dah patuk dye, dye salahkan ular & dengan senang hati dye ketuk ular bagi mati. Persoalannya. Siapa kacau siapa? Tak dinafikan Adda dulu pun berfikiran kolot yang set dalam otak haiwan seperti ular ni bahaya. Tapi sejak kenal tuan photography ni, otak Adda tak lah kronik macam otak setengah manusia ni. Macam ni nak cakap, senang cerita betapa pentingnya ilmu dalam hidup kita. Macam biasa lah, ilmu kita kena cari. Takkanlah kita beli buku bukak pun tak lagi tapi ilmu dalam buku dah serap dalam otak kita, mustahil lah kan. So cari ilmu.


Dan see spesis ular bawah ni 



Family - Elapidae
Genus - Calliophis

Calliophis bivirgata
Malayan blue coral
Ular pantai biru /ular karang biru

Venomous /berbisa
potentially dangerous 

pufffffff... black blue and red.
how wonderful this spesies right 😊
Now we talk about beautiful but deadly ❤️

By - Prof Dr Ahmad Khaldun Ismail

Danger level of SRI in human: potentially dangerous
Evidence: the clinical spectrum of envenomation lean towards hazard level 3/4 with mild to moderate progressive local pain, swelling and rhbdomyolysis. Seizure was observed in one case however it was not established a a definite evidence of sysyemic envenoming. All patients recovered without permanent disability. We have no recorded death from the bite envenoming of this species in Malaysia.


Boleh KLIK sini info lebih 

#ADdicted
#TakeAPictureNotATrophy
#SaveNature
#saveforest

Calliophis bivirgata F.Boie 1827

Blog archive

Copyright © 2011 AddaAbdullah - All Rights Reserved - Template by Adda Abdullah