|CheckList WalimatuUrus|

Asssalamualaikum, Hello, Bonjour, Annyeonghaseo, & Konnichiwa! . And follow Me if you like My blog. Leave your footprint on My chatbox ^^ & Hate My blog? Please, click Here


Gaza , Bola & Puasa ( Allah Tahu )

Assalamualaikum wbt ,


Bismillahirohmanirohim.
Walaupun sebelum puasa kita tahu dan masih mempersoalkan kenapa BOLA diadakan pada Ramadhan tahun ini. Tapi kita tetap manusia yang lalai berhadapan dengan dugaan iman ini. Betulkan ? Haa. Gaza , yaa serangan terhadap gaza takhenti buat mereka tapi kita hanya perasan bila serangan besar-besaran yang berlaku tetapi iman mereka tetap kuat. Mereka tetap percaya dengan janji allah malah syahid dalam senyuman. Sesetengah orang islam, baru orang kristian bagi air ceramah sikit dah murtad. Bukankah itu sangat menyedihkan ? Bukan hanya untuk si murtad tapi seluruh umat islam sebab tak menolong saat mereka perlukan kepastian hati. Cuba berhenti meyindir sesama islam, cuba ? Ya teruskan mencuba. Orang islam bukan hanya bangsa melayu tapi pelbagai bangsa. Puasa tahun ni memang dugaan bukan ? tahun ni tahap panas melampau bagi orang malaysia. Kat sini sesetengah orang takmampu pun puasa walau kerja sedikit berat dan sedikit memberi tekanan dalam menjalani ibadah Allah. Dekat negara lain, dugaan pagi lebih panjang daripada malam. Dugaan negara mereka dibom sana dan sini. Dugaan cuaca panas terik. Tetapi mereka tetap utuh dengan puasa , utuh dengan solat 5 waktu. Sungguh manusia sangat kerugian sama seperti Cik Wanda. Rugi dan sangat LALAI !

-Tahun ni terlalu banyak pengajaran buat Cik Wanda. Benar pepatah semakin kita membesar. Semakin kita kenal kedaifan dan kekejaman manusia. Semakin cuba kita dekati Islam semakin besar dugaannya. Ini untuk Si Lalai seperti Saya. Bukan awak, malah saya juga terasa dengan kata hati sendiri. :')


YangMeluah,
CikWanda

No comments:

Post a Comment

TerimaKasih sebab sudi meluah rasa :
Adda hargaii :) walau adda takreply kadang-kadang..
Do Money Click HERE