|CheckList WalimatuUrus|

Asssalamualaikum, Hello, Bonjour, Annyeonghaseo, & Konnichiwa! . And follow Me if you like My blog. Leave your footprint on My chatbox ^^ & Hate My blog? Please, click H E R E


//Jangan Terlalu Memilih, Terimalah Dia Apa Seadanya..Jika kamu memancing ikan. Setelah ikan itu terlekat di mata kail. Hendaklah kamu mengambil ikan itu.
 Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula kedalam air begitu sahaja. Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kail kamu & mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.


Begitulah juga setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang. Setelah dia mulai MENYAYANGI kamu. Hendaklah kamu MENJAGA hatinya. Janganlah sesekali kamu terus MENINGGALKANNYA begitu sahaja. Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu. Dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia masih mengingati kamu.


Jika kamu MENADAH air biarlah berpada. Jangan terlalu berharap pada takungannya dan menganggap ia begitu teguh. Cukuplah sekadar untuk KEPERLUANMU sahaja. Kerana apabila ia mulai RETAK tidak sukar untuk kamu menampal dan memperbaikinya semula. Dan bukannya terus dibuang begitu sahaja.


Begitulah juga jika kamu sedang memiliki seseorang….TERIMALAH dia seadanya. Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan mengganggapkan dia begitu istimewa. Anggaplah dia manusia biasa. Kerana apabila dia melakukan KESILAPAN, tidaklah sukar untuk kamu MEMAAFKANNYA dan MEMBOLEHKAN hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhir hayat. Dan bukannya MENGHUKUMNYA dan MENINGGALKAN dia begitu sahaja kerana kamu merasa terlalu kecewa dengan sikapnya. Lalu semuanya akan menjadi TERHENTI begitu sahaja.


Jika kamu MEMILIKI sepinggan nasi. Yang kamu pasti baik untuk diri kamu. Yang MENGENYANGKAN dan BERKHASIAT. Mengapa kamu berlengah lagi? Cuba mencari makanan yang lain? Kerana terlalu ingin mengejar KELAZATAN. Kelak, nasi itu akan BASI dan kamu sudah tidak boleh menikmatinya lagi. Kamu akan MENYESAL. Begitulah juga jika kamu telah bertemu dengan seorang INSAN. Yang kamu pasti boleh membawa KEBAIKAN kepada dirimu MENYAYANGIMU…. MENGASIHIMU…. dan MENCINTAIMU…. Mengapa kamu berlengah lagi? Dengan cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain?


Terlalu mengejar KESEMPURNAAN?. Kelak, dia akan BERJAUH HATI dan kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain. Kamu juga yangg akan MENYESAL dan tidak ada gunanya lagi. Oleh itu janganlah kita terlalu mengejar KESEMPURNAAN. Kerana ia bukanlah faktor utama KEBAHAGIAAN yang sempurna. Sedangkan jika kita boleh memaafkan KESILAPAN orang yang kita sayang. Dan akur dengan KELEMAHANNYA sebagai manusia biasa serta BERSYUKUR dengan apa yang kita sudah MILIKI. Kita akan BAHAGIA, BAHAGIA dan terus BAHAGIA… itu lebih BERMAKNA ! —


Blog Archive

Copyright © 2011 AddaAbdullah - All Rights Reserved - Template by Adda Abdullah